Iris Esell - berör hellre än imponerar

Publicerad: 2006-08-01 av Sebastian Tiger

Iris Esells musik är rik på influenser och inte helt lätt att genrebestämma. Den har sina rötter i spannet mellan pop och soul, men är också påverkad av disko, jazz och klassisk musik. Rytmen är viktig för Iris som sedan länge har arbetat som dj, och hon berättar att kopplingen mellan musik och rörelse är central för henne.


Denna rika genreflora har sitt ursprung i Iris uppväxt. Alla i familjen hade ett passionerat förhållande till olika typer av musik. Hennes farfar var kompositör och pianist, utbildad i Paris. Hennes far skrev musik och mor text till hans sånger.

.
Farfar introducerade de klassiska mästarna i hennes liv. Deras musik satte starka känslor i rörelse hos Iris som redan i tidiga tonår ville bli dirigent eller operasångerska.
.
Att sjunga räckte inte
I skolan betraktades Iris som en rebell. Hon var den första som färgade håret; dessutom klädde hon sig annorlunda, och kallades därför för "punkarn". Men i punkarns freestyle spelades Beethoven, vilket skrämde skiten ur de killar som vid ett tillfälle slet av henne hörlurarna. "Hör! Punkarn lyssnar på Mozart".
.
Den klassiska musiken fick stå tillbaka sedan Iris på gymnasiet upptäckt jazz och blues. Vid det laget hade hon redan bestämt sig för att ägna sig åt musik. "Vad annars skulle vara vettigt att hålla på med?" frågade hon sig. Hon började ta sånglektioner, men studierna blev kortvariga.
.
- Jag hade redan skaffat mig en väldigt stark uppfattning om musik. Mina och sångpedagogens förväntningar krockade så starkt att jag inte kunde fortsätta. Dessutom uppfattade jag det som så klassiskt kvinnligt att sjunga, att bara stå där som ett instrument. Jag ville skriva musik. Lusten var så stark att det bara inte gick att springa ifrån den.
.
Jordnära och spirituell
Att skriva musik i en familj där alla ägnar sig åt det, kan vara svårt för en tonåring. Därför drog sig Iris undan när hon började skriva. Hon berättar att hon var rädd att översköljas av goda råd. Så småningom upptäckte hon att flera av hennes väninnor också ville skriva musik.
.
- Men de slutade snart. De ställde så höga krav på sig själva att all lust försvann för dem.
.
Iris beskriver sin musik som jordnära och spirituell. Den är traditionellt uppbyggd med intron, verser och refränger, och hon hoppas att den uppfattas som inspirerad och välgjord. Hon vill att lyssnaren ska känna sig känslomässigt drabbad.
.
- Det är viktigare för mig att beröra än att imponera. Men det är klart att bekräftelsen också är viktig; jag vill ju helst inte att den som lyssnar på min musik ska må dåligt och känna avsky.
.
Som att lägga pussel
Iris saknar sällan material till sina låtar. Problemet är snarast det omvända.
.
- Främst på morgnar och kvällar blir jag så översköljd av idéer att det faktiskt kan bli irriterande. Jag spelar in allt på mp3-spelaren och sorterar det i den mån jag hinner.
.
Att skriva musik är lite som att lägga pussel, säger Iris, och tillägger att hon har lätt för att se lösningar i en komposition. När hon skriver börjar hon alltid med melodin. Hon har nästan aldrig satt musik till en befintlig text, berättar hon. Texten – som alltid är på engelska – är det som hon skriver allra sist, när hon satt harmonier och arrangerat färdigt låten.
.
Både i sin roll som låtskrivare och i arbetet med debutplattan "Iris" som kom hösten 2005, anser sig Iris ha varit hjälpt av sina kunskaper som dj.
.
- Att vara dj är lite som att vara kemist. Jag vet att jag kan uppnå en blandning av musik som gör att folk inte lämnar dansgolvet. Det hade jag nytta av när jag gjorde min skiva.
.
En skiva om året
De skivbolag som Iris hade kontakt med inför debutplattan vill dra henne åt än det ena, än det andra hållet. De ville bestämma vilket sound skivan skulle ha och vilka hon skulle arbeta med. För att kunna forma skivan efter eget sinne bestämde hon sig slutligen för att göra den utan skivbolagens hjälp. Så kommer hon arbeta även i fortsättningen, berättar hon.
.
Iris debutskiva är resultatet av ett nära samarbete med pojkvännen Richard Reynolds som också är medkompositör på tre av spåren. Samarbetet ska de fortsätta utveckla, och de har bestämt att de ska försöka göra en skiva om året. Nästa skiva släpps efter sommaren och kommer innehålla en ganska spretig blandning av stilar.
.
- Den är ett resultat av min speciella väv av musikaliska erfarenheter. Det kommer bli en blandning av James Bond-musik, disko, genomarbetade arr för stråkar och kör, lite ryskt och mycket dramatik.
.
Det verkar som att de som vill etikettera Iris musik kommer att få en tuff höst.

Mattias Franzén


2017-12-14

från »


2017-09-13

Vi »


2017-09-05

Kammarmusik, solokonserter,
»


 
Kontakt Länkar STIM IAMIC Stipendier Om STIM/Svensk Musik Tekniska krav