Josefina Sanner - produktiv låtskrivare albumdebuterar

Publicerad: 2006-09-01 av Sebastian Tiger

Josefina Sanner har under sin tioåriga karriär som låtskrivare inte haft några som helst problem med produktiviteten. Hittills har hon hunnit skriva 600 låtar, men det är först i höst som debutalbumet släpps.


Josefina Sanner kommer från en familj där musiken var en naturlig ingrediens i vardagslivet. Att ha musiken som yrke var däremot inte lika självklart, men eftersom Josefina alltid haft ett stort behov av att uttrycka sig konstnärligt, kämpade hon för sitt skapande och kan i dag ägna sig på heltid åt musiken.

Under lång tid var det huvudsakligen genom måleriet som Josefina fick utlopp för sin kreativitet. Men musiken fanns där också hela tiden. Under uppväxtåren i Värmland sjöng hon i kör och spelade cello. Cellon hängde med till musikgymnasiet men där började sången ta allt mer av hennes tid.

Josefina var i första hand intresserad av jazz och pop och sökte sig till Kulturama i Stockholm. Hon sjöng med olika band och när hon dessutom började skriva musik stod det helt klart för henne att det var detta hon ville hänge sig åt.

- Det var som att upptäcka en religion. Saker jag försökt men inte kunnat uttrycka i måleriet kunde jag göra tydliga genom musiken. Jag hade, visade det sig, otroligt mycket musik i huvudet.

Sexhundra låtar på tio år
Josefina är riktigt trött på begreppet singer-songwriter, eftersom det egentligen inte säger någonting om musiken, menar hon. Hennes tidigaste låtar hör hemma i en svensk vis-pop-tradition med jazzinslag. Därifrån har hon gått till att skriva musik som hon vill beteckna som akustisk folk/pop.

- Under senare år har jag påverkats alltmer av amerikansk musik. Samtidigt har jag nog blivit mer personlig både vad gäller min musik och mina texter.

En kort tid efter att hon börjat skriva musik anslöt sig Josefina till Stim. Det är hon glad över, och hon förklarar att det känns tryggt att veta att Stim står på låtskrivarnas sida. Hon använder numera Stims webbtjänster men har inte hunnit anmäla alla sina låtar ännu.

På de tio år som gått sedan Josefina började komponera har hon hunnit skriva runt 600 låtar, och hon kan faktiskt stå för varenda en, berättar hon. Hennes texter har en mörk grundton och de handlar ofta om separationer, men också om hopp.

- En av mina vänner som lyssnade på min kommande platta kallade den en "skilsmässoskiva". Och det finns en ständigt närvarande sorg i mina låtar, men det är just i mötet mellan ljus och mörker som min musik uppstår. Målet för mig är att kommunicera och jag hoppas att man kan uppfatta att jag är uppriktig till hundra procent i min musik.

Karaktäristiskt för Josefinas musik är en tydlig melodilinje och hennes sätt att klart gestalta låtens stämning. Hon tänker mycket på basens funktion i musiken vilket kanske har att göra med hennes bakgrund som cellist.

Förtroende för skrivprocessen
Josefina berättar att hon skulle kunna sitta och skriva hela tiden. Hon ställs sällan inför några problem med lusten att skapa, utan börjar så fort hon satt sig vid instrumentet. Hennes förtroende för att det ska fungera är grundmurat.

- Jag vet att låtarna finns där. Det är bara att hämta dem. Jag är fullkomligt orädd inför processen och samtidigt väldigt tillåtande inför det jag skapar.

Skrivprocessen som hon beskriver den har mycket gemensamt med improvisation. Hon planerar inte någonting innan hon börjar skriva, och när hon sätter igång kommer de flesta delar av musiken samtidigt, till och med delar av texten.

Kanske är det för att hon har så lätt för att skriva som hon understryker vikten av att sätta upp begränsningar för sig själv. De hjälper henne att hitta en enkelhet i musiken och ger henne nya möjligheter att utvecklas.

- Jag skulle gärna vilja lära mig använda cellon för att skriva musik. Jag tror det skulle kunna begränsa mig på ett kreativt sätt.

Josefina har skrivit en hel del tillsammans med andra låtskrivare. Det är ett sätt att arbeta som hon tycker om och kommer att fortsätta med. Eftersom hon tenderar att vara både snabb och envis är samarbetsprojekten också väldigt nyttiga, berättar hon. I några fall har dessa samarbeten lett till att Josefina fått med låtar på utländska artisters plattor - till exempel blev en av hennes låtar för några år sedan en hit i Spanien med sångerskan Ana Torroja.

Debutalbum i höst
Den tolfte oktober släpps debutalbumet "Josefina Sanner" på independentbolaget Promising Records. Kanske borde skivan kommit tidigare, säger Josefina, och förklarar den sena debuten med att hon tackat nej till erbjudanden från större skivbolag eftersom hon har varit orolig över att förlora kontrollen över produktionen.

Det blir ett ovanligt debutalbum så till vida att det är ett slags "best of"-produktion. Josefina har producerat skivan själv tillsammans med David Nyström och berättar att hon fått arbeta tillsammans med fantastiska musiker.

Skivsläppet kommer att följas av en rad spelningar, inte bara i Sverige, utan också i bland annat Danmark och Tyskland. Dessutom uppträder hon i början av september vid en singer-songwriter-festival i Berlin i samband med musikfestivalen Popkomm.

- Nästa år hoppas jag kunna förverkliga mina planer på turnéer i flera länder, bland annat England och USA.

Läs mer på Josefinas webbsida

Mattias Franzén


2017-09-13

Vi »


2017-09-05

Kammarmusik, solokonserter,
»


2017-01-18

Mika Takehara, som också
»


 
Kontakt Länkar STIM IAMIC Stipendier Om STIM/Svensk Musik Tekniska krav