Sophia Somajo – redan rutinerad

Publicerad: 2008-04-17 av Kristofer Kebbon

Sophia Somajo har alltid vetat att hon skulle syssla med musik, någon annan plan har aldrig funnits. Däremot var det en slump att hon började skriva åt andra artister. En lycklig slump – åtminstone för artister som Vincent och Danny Saucedo, vars singlar ”Miss Blue” respektive ”If Only You” båda sålt guld.


Med ett egenproducerat soloalbum i ryggen, och en mängd låtar skrivna åt artister som Backstreet Boys, Darin och Vincent, är 23-åriga Sophia Somajo redan en rutinerad låtskrivare. Hon har verkat i branschen sedan 15-årsåldern, och hon har kunnat leva på musiken sedan tre-fyra år tillbaka. Men hon ser sig främst som en artist, och hennes fokus har alltid varit på den egna musiken, aldrig att skriva åt andra.

- Att skriva åt andra har aldrig varit en plan. Men efter några år i skivbolagssvängen så märkte jag att det gick, och att det kunde ge pengar. Jag såg hur de andra gjorde, och tänkte: ”Är det inte svårare än så? Det där kan ju jag göra!” Och det var ju inte så svårt. Men jag tar det inte på så blodigt allvar, jag tycker mest att det är kul.

När Sophia skriver åt andra är hon också involverad i hela processen, till exempel när det gäller artistval. Hon tycker det är roligast att från början veta vem hon skriver för, och utifrån det resonera sig fram till vad som funkar och inte funkar.

- När det gäller låtskrivande åt andra så är det en helt annan sak än när man skriver åt sig själv. Jag har ett helt annat känslomässigt engagemang när jag skriver åt mig själv, och de låtarna skulle jag nog aldrig kunna släppa ifrån mig, det skulle bara leda till separationsångest.
Men att skriva åt andra är väldigt kul, det kan bli väldigt lekfullt och det är ju kul att göra nåt som är helt ”out”. Det blir nästan lite som teater.

Förutom låtskrivare och artist, kan Sophia numera även lägga titeln producent till meritlistan. Hon har nämligen producerat sitt debutalbum helt själv.

- Att jag började producera själv kom sig av att jag haft en bild, eller rättare sagt ett ljud, klart för mig. Men eftersom jag inte kunde de rätta termerna så har jag haft svårt att i ord förklara hur jag vill ha det. Då har det varit lättare att göra det själv i stället. Det började med att jag satt och ”låtsades” och så småningom upptäckte jag att det faktiskt funkade. I framtiden skulle jag gärna producera mer åt andra.

Vad skulle du ge för råd till nya låtskrivare som vill få ut sin musik?

- Att stå på sig. Och att inte tänka att det är en så stor grej. Man ska inte ta det på alltför stort allvar. Det finns så många förlagda låtskrivare som tar låtskrivandet på för stort allvar och inte får ur sig nåt. Försök vara produktiv i stället, gör mycket hela tiden och bli glad om något fastnar!

Kristofer Kebbon


2017-12-14

från »


2017-09-13

Vi »


2017-09-05

Kammarmusik, solokonserter,
»


 
Kontakt Länkar STIM IAMIC Stipendier Om STIM/Svensk Musik Tekniska krav