ShareDjurgårdsfärja lastad med ljudkonst

Ljudkonst på Djurgårdsfärjan

Lördag 7 november inträffar två spektakulära händelser i Stockholm.Två spektakulära händelser inträffar Lördagen den 7 november i Stockholm med anledning av Magnus Haglunds nyutkomna biografi om poeten, ljud- och bildkonstnären, förläggaren, anarkisten och piloten Åke Hodell (1919-2000) och Svensk Musiks dvd-serie med svenska ljudkonstnärer, Swedish Sound Art, som nu har hunnit fram till nr 3 och 4. Serien syftar till att sprida svensk ljudkonst internationellt. Flera utländska arrangörer kommer att närvara i Stockholm för att ta del av evenemanget. Se exempel på ljudkonst!

Kl 12-14 på Djurgårdsfärjan

Med start vid Slussens färjestation gör sammanlagt åtta ljudkonstnärer egna platsspecifika svar på Åke Hodells ljudverk "Djurgårdsfärjan över floden Styx", ursprungligen skapat 1972. Det hela äger rum direkt på färjan under överfärder mellan Slussen och Gröna Lund och skall ses som en hyllning till de krafter i Åke Hodells konst som förbinder livet och döden, vakenheten och drömmen, staden och människorna. Följande åtta konstnärer medverkar: Lina Selander, Mathias Josefsson, Nadine Byrne, Daniel Skoglund, Liv Strand, Johannes Heldén, Hanna Hartman och Daniel Rozenhall.

Kl 18-21, Strand, Hornstull

Festligheterna fortsätter på klubben Strand med att ytterligare ljudkonstnärer uppträder live – Mattias Petersson & Fredrik Olofsson, Liselott Norelius, Nadine Byrne och Daniel Skoglund. Men det blir också en fortsättning av Poeternas Ping-Pong-mästerskap som Åke Hodell var med om att arrangera 1965 och 1966. Flera av dem som spelade då spelar nu igen, bland andra Leif Nylén, Björn Håkanson och Gunnar Ohrlander aka Dr Gormander (den sistnämnde för övrigt vinnaren av både 1965 och 1966 års mästerskap). Men i år utmanas de av en lång serie yngre poeter och konstnärer! Mästerskapet inleds med att Magnus Haglund samtalar med konstnären Christin Wahlström som länge intresserat sig för bordtennis som umgängesform och bland annat skrivit essän Rundpingisparadigmet i tidskriften Gläntas färska sportnummer. Alltså ljudkonst och bordtennis samtidigt, helt i Åke Hodells anda!

A SPLENDID TIME IS GUARANTEED FOR ALL!

Arrangörer: Svensk Musik i samarbete med EMS och Natur & Kultur
Publicerad 2009-10-28 av Ulf Juliusson